Nieuws

“Dit is mijn tweede huis, echt mijn plek”

“Dit is mijn tweede huis, echt mijn plek. Ik heb hier gewoon de ruimte, mijn eigen spullen en kan hier lopen knoeien en experimenteren. Ik ben hier in maart 2002 ingetrokken. Er waren nog twee ateliers vrij en ik koos voor nummer 118, omdat er twee achten in mijn geboortedatum zitten.

Ik ben hier begonnen met grote schilderijen, maar ik had altijd al iets met papier. Bewerken, scheuren of snijden, en dan op een 3d manier in elkaar zetten. Dat noem ik mijn 2,5D, omdat het niet helemaal 3D is. En ik ben langzamerhand groter en met foamboard gaan werken. Ook ben ik grote objecten gaan maken met acrylic one, zoals de Ice Floes, een 3D object van 6 m2 met ijsschotsen.

Eruit? Ja, dat vind ik heel erg jammer. Vooral de manier waarop DePlaatsmaker ons eruit zet na 22 jaar. Ik heb hier veel meegemaakt en lief en leed gedeeld. Vooral in deze gang op de 1ste verdieping zitten mensen al heel lang. Dat voelt gewoon goed.

Ik heb na lang wikken en wegen besloten om thuis mijn atelier te maken. Mijn kinderen zijn het huis uit en daardoor heb ik daar ruimte om mijn dingen kwijt te kunnen. Ik zal de reuring en de mensen missen, maar blijf contact houden met de andere Vlampijpers.

Ik wil na de renovatie terugkeren naar mijn atelier in de Vlampijp. Ik blijf doorgaan en hoop wel dat ik het fijne werk nog kan doen, omdat ik het afgelopen jaar aan beide handen ben geopereerd.

Mijn eerste werk thuis? Dat weet ik nog niet. Ik heb een beetje het werk in mijn hoofd á la Jan Rothuizen. Zo’n plattegrondachtige tekening met alle plaatsen in Utrecht, waar tekst bij staat als: ‘hier heb ik gewoond, gewerkt, etc..”

—-
DePlaatsmaker heeft het huurcontract van De Vlampijpataliers per 1 december 2023 opgezegd bij Gemeente Utrecht. Dat betekent dat meer dan zeventig kunstenaars het pand voor 1 maart 2024 moeten verlaten. Lisette Koren is een van deze huurders.

Tekst en foto : Raymond Dekker