OPEN VLAMPIJPATELIERS 2024

Zaterdag 20 januari van 12.00 tot 17.00

Nog één keer openen de kunstenaars van de Vlampijpateliers hun deuren voordat het pand (tijdelijk!) gesloten wordt. Op 30 november jl. kregen de kunstenaars te horen dat hun de huur, vervroegd en per direct, wordt opgezegd door DePlaatsmaker. Voor eind februari 2024 moeten zij het pand hebben verlaten.

De Vlampijpateliers is een belangrijke broedplaats in Utrecht waar zo’n 75 kunstenaars ateliers huren, sommigen al tientallen jaren. Sinds enkele jaren is bekend dat het pand gerenoveerd of onderhouden moet worden. Deze plannen zijn door de gemeente Utrecht (eigenaar van het pand) steeds opnieuw uitgesteld. Als gevolg van dit uitstel is het pand onvoldoende onderhouden. De plotselinge opzegging komt de kunstenaars rauw op het dak vallen. Hen was beloofd dat ze ruim van tevoren te horen zouden krijgen hoe een en ander zou verlopen. De gemeente Utrecht laat weten dat de renovatie in 2025 zal starten. Hoelang het precies gaat duren is nog niet bekend. Volgens plan kunnen de kunstenaars daarna terugkeren. Het pand zal dan permanent betaalbare werkruimte bieden aan professioneel beeldend kunstenaars. De kunstenaars zouden dat graag zwart op wit zien.

‘Er wordt een broedplaats opgeheven. De groep kunstenaars valt uiteen en kunstenaars vertrekken uit Utrecht en de regio. Dit is betreurenswaardig voor het Utrechtse kunstenveld’, aldus Berthe Schoonman, voorzitter Art Utrecht.

Locatie:
Vlampijpateliers
Vlampijpstraat 50
3534 AR Utrecht

Het is 10 minuten lopen van treinstation Utrecht Zuilen.
Parkeren is gratis.

Impressie van de open dagen van vorige jaren