Nieuws

AD/Utrechts Nieuwsblad: Kunstenaars Vlampijpateliers na een jaar terug, maar nu in het stadhuis: ‘Hallo, we zijn er nog!’

Veertig kunstenaars van de Vlampijpateliers exposeren deze maand in het stadhuis. Na een jaar van renovatie zonder atelier geven ze een teken van leven vertelt Lou Vos, kunstenaar en drijvende kracht achter de broedplaats.

07/02/2025 Aron Boiten

Geen Vlampijpateliers meer, maar toch een expositie?
,,Onze hele community is verdeeld door de renovatie. Ondanks dat zijn we nog een hechte community. Aangezien we dit jaar niet met elkaar de deuren open kunnen zetten in ons eigen pand, is het idee gekomen om te zeggen ‘we gaan naar het stadhuis’. Met de boodschap ‘hallo, we zijn er nog!’ Weliswaar niet meer in ons eigen pand en verspreid door de stad, maar we willen nog graag een teken van leven geven aan zowel de gemeente Utrecht als aan ons publiek.”

Wat valt er te zien?
,,Er is schilderkunst, tekenkunst, grafiek en er zijn sculpturen. Een van de kunstwerken die er het meest uitspringen is de ‘Trump mugshot’, een met kralen verweven portret van Donald Trump. Erg van deze tijd en iets waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Bovendien is er een serie atelierportretten. Nadat we te horen hadden gekregen dat de ateliers gesloten zouden worden, heeft fotograaf Raymond Dekker een aantal kunstenaars geïnterviewd in hun atelier met de vraag ‘wat betekent het Vlampijpatelier voor jou?”

Waarom het stadhuis?
,,De locatie van de expositie is voor ons een bericht aan de gemeente en aan Utrecht van ‘we zijn een broedplaats en we hebben dan weliswaar ons pand verlaten, maar we zijn er nog!’ Dat is positief, want de gemeente heeft ons ook laten weten dat ze ons gaat betrekken in de vervolgprocedure van de renovatie. We hopen dat we een goede band kunnen onderhouden met de gemeente, zodat we straks weer in ons pand mogen en van betekenis kunnen zijn voor de stad.”

Komen de Vlampijpateliers terug?
,,De bedoeling is toch echt dat we terugkomen in ons atelier, al zal niet iedereen terugkeren. Dat is nou eenmaal wat er gebeurt als je zo’n grote community van 75 kunstenaars opbreekt. Er wordt weleens vergeten dat kunstenaars gewoon ondernemers zijn. Wij hebben een vaste grond onder de voeten nodig. Om onze klanten te kunnen ontvangen en om ons werk te doen. Veel kunstenaars willen toch eigenlijk gewoon graag terug naar onze oude plek.”