Nieuws

OPEN VLAMPIJPATELIERS 2021 – 20 JAAR VLAMPIJPATELIERS!

De Vlampijpateliers bestaan 20 jaar! Tijd voor een bijzondere editie van de jaarlijkse open dagen in het oude Werkspoorpand. Meer dan 40 kunstenaars openen hun deuren. Voor wie van kunst houdt is er veel te ontdekken. En natuurlijk ook te koop. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door het gebouw met een avontuurlijke Kinder-Kunst Speurtocht. Een educatieve speurtocht waardoor je vooral heel goed leert kijken. Voor wie van architectuur houdt biedt het pand een mooie blik op het verleden van Werkspoor. Ook kan je mee bouwen aan ons bijenhotel! één van de 12 bijenhotels in het Werkspoorkwartier.

De Vlampijpateliers zijn gevestigd in het voormalig directiekantoor van Werkspoor en kent een rijke historie. Het markante gebouw met de grote raampartijen is één van de grootste en oudste atelierpanden in Utrecht. Sinds 2001 voorziet het pand in ateliers en werkruimten voor beeldend kunstenaars. Al twintig jaar pionieren de kunstenaars in het huidige Werkspoorkwartier, een van de nieuwste hotspots van Utrecht. Er werken momenteel meer dan 80 zowel jonge als gevestigde kunstenaars en makers in diverse disciplines. Ook worden er cursussen en workshops gegeven.

Het pand is eigendom van de Gemeente Utrecht en in beheer van DePlaatsmaker. Renovatie staat al jaren op de planning, maar is uitgesteld. Hoewel de buitenzijde van het pand anders doet vermoeden en inmiddels de vergane glorie laat zien, zijn de ateliers vol met frisse nieuwe energie. Schilderijen, grafiek, fotografie, keramiek, installaties, sieraden, boeken, meubels, textiel… In ieder atelier ontdek je een andere wereld.

Stap bijvoorbeeld binnen bij fotograaf Raymond Dekker die foto’s maakt over mensen, maar waar de mensen niet op te zien zijn. Of ontdek de reusachtige schilderijen van Axel Roy, finalist van de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst in 2021. Bezoek de ateliers van Noah Ahrends en Reinier van Duijn twee kersvers afgestudeerde kunstenaars van de HKU, of stap binnen bij Eva den Heijer en Sarah Gunti, beiden docent op de HKU. Zita Jansen maakt sieraden, en De Kastjesdokter geeft oude kastjes een nieuw leven. En ook zit Annet Schaap, de schrijfster van het beroemde kinderboek ‘Lampje’ in haar atelier om haar nieuwe boek te signeren. Nog meer bekende en onbekende kunstenaars hebben de deuren voor je openstaan!

Kan je niet komen een van deze dagen? Je kan ook een afspraak maken bij een kunstenaar. Je vindt onze portfolio’s hier op de website.

Deelnemend kunstenaars; Alissa Landzaat, Annet Schaap, Annetta van den Heuvel, Axel Roy, Choi Wong, De Kastjesdokter, Dorothe Arts, Elisabeth Kaldeway, Erwin Ruiter, Eva den Heijer, Herko van Eerden, Hetty Weering, Ineke Damen, Inge Zeelen, Iris Leenknegt, Jaap Rietema, Jaap Tichler, Jacco de Jager, Jacco van Olst, Jacqueline Laimbock, Jan Sakko, Jeroen Bos, Joachim Rubinstein, L-Tuziasm, Lisette Koren, Lou Vos, Luna Deckers, Manja Hoedeman, Marin Hondebrink, Marjolein Witte, Marleen Huijing, Mary Janssen, Melanie Ouwehand, Mieke van den Hoeven, Nena Sesic-Fiser, Niels Lelieveld, Noah Ahrends, Petra Berghorst, Raymond Dekker, Reinier van Duijn, Renata Berk, Roelie Willering, Sarah Gunti, Tanja Minks, Zita Jansen

Locatie:
Vlampijpateliers (Werkspoorkwartier)
Vlampijpstraat 50 (5 min. lopen van Station Zuilen)
Zaterdag en zondag 2 en 3 oktober 12.00 – 17.00 uur
Toegang gratis / testen of coronapas niet nodig (doorstroomlocatie)