Petra Berghorst

‘Het hier, nu en de eenheid der dingen’

Mijn werk is meestal gefragmenteerd. De elementen worden in collagevorm samengebracht. De beelden komen voort uit mijn dagelijks leven, uit mijn fascinatie voor kunst in het algemeen en uit de natuur. Ik zoek hierbij naar een samenhang en naar verbindingen tussen de verschillende elementen. Dit kan zijn in plaats, tijd of inhoud. Ik heb altijd de behoefte om er een organisch geheel van te maken, een soort machine of een vervreemde plek. Dit lukt echter niet altijd, waardoor het losstaande elementen blijven.

Ik heb een helder, lineair, veelvormig beeld voor ogen. De zeefdruktechniek is voor mij het beste medium om dit tot uiting te brengen. Het beeld ontwikkelt zich hierbij gaandeweg in vorm, kleur en compositie. Hierdoor is er meestal geen sprake van een oplage, maar van een uniek werk (of een oplage van max. 5 exemplaren). De noodzaak tot veelvormigheid komt ook tot uiting in het materiaalgebruik. De behoefte blijft bestaan om de ‘dragers’ van mijn werk te variëren; zeefdruk op papier, stof, kunststof, metaal en het toepassen van andere (foto)grafische technieken.

Petra Berghorst
In 2003 ben ik afgestudeerd aan de HKU te Utrecht, richting Fine Art (In 2008 heb ik dit uitgebreid met Education in Fine Art). Al tijdens mijn studie was de combinatie zeefdruk/fotografie ‘mijn’ medium. In 2015 ben ik een tweede ruimte (toiletgroep) gaan huren in de Vlampijpateliers. Deze heb ik verbouwd en geschikt gemaakt als zeefdrukwerkplaats. Ik ben daarna ook zeefdrukcursussen gaan geven in mijn atelier onder de naam; FabLab7.

www.petraberghorst.com
info@petraberghorst.com

12
741 views